Sla het menu over en ga direct naar de inhoud

Actueel

04 maart

Logokoekje voor Mombasa Coffeemakers (België)

Geschreven door 

Mombasa (Coffeemakers) is een hele leuke koffiezaak te Lanaken (België). De zaak is erg mooi ingericht en heeft een sterk eigen karakter. Eigenaren Simone en Michel zetten zich dagelijks in om hun bezoekers de beste koffie, taartjes en andere lekkernijen voor te schotelen. Een bezoekje aan Mombasa is dus al snel een hele belevenis.

Sinds november 2015 krijg je bij Mombasa de koffiekoekjes van Koekjes Royale bij de koffie geserveerd. De scherpe prijs en lovende reacties van klanten maakt dat men bij Mombasa erg tevreden is over de koekjes en heeft beslist om ze voor lange tijd in het assortiment op te nemen.

Logokoekje

In januari kregen wij het verzoek om een logokoekje voor Mombasa te maken. In dit artikel staan we stil bij het proces van aanvraag tot eerste levering.

Restricties

Bij Koekjes Royale is bijna elke vorm en opdruk in reliëf mogelijk. Toch zijn er, naast de wensen en eisen van de klant, enkele zaken waarmee we altijd rekening moeten houden, te weten:

  1. de gewenste inkoopprijs per koekje,
  2. of de koekjes per stuk verpakt moeten worden,
  3. en de minimale dikte van, en afstand tussen, lijnen.

 

Inkoopprijs

Koekjes maken deel uit van de kostprijsberekening van een kopje koffie, net als de koffie, melk en suiker. Het voordeel van een eigen logokoekje is dat je met de grootte en het gewicht invloed kan uitoefenen op de inkoopprijs. Een groot en zwaar koekje heeft een hogere stukprijs dan een klein en licht koekje.

Verpakking

Bij individueel verpakte koekjes moet rekening worden gehouden met restricties van de inpakmachine. De restricties van de inpakmachine zijn:

  1. Het koekje mag niet groter zijn dan 5 cm breed en 10 cm lang.
  2. Er kunnen geen verschillende vormen tegelijk ingepakt worden.
  3. Het koekje moet minimaal 1 redelijk rechte zijde hebben.

Minimale lijndikte

Koekjes worden met een koekjeswals uit het deeg gerold waarmee ze de gewenste vorm en opdruk krijgen. Tijdens het bakken rijzen de koekjes waardoor de vorm en opdruk groter worden en een beetje vervormen. Hierdoor krijgen de koekjes hun ambachtelijke karakter.

Bij het ontwerpen van een logokoekje moeten we dus rekening houden met het bakproces. Concreet betekent dit dat het ontwerp iets kleiner moet worden dan het werkelijke koekje. Daarnaast moeten lijnen op het koekje minimaal 2 mm dik zijn en moet er minimaal 2 mm afstand tussen de lijnen zijn.

Wensen van Mombasa

Om tot het gewenste resultaat te kunnen komen is het belangrijk om in de eerste plaats de wensen en eisen in kaart te brengen. Hierbij staan we stil bij de gewenste vorm en opdruk maar ook bij de gewenste inkoopprijs en verpakking van het koekje.

In het geval van Mombasa was de inkoopprijs geen issue, men wilde vooral een leuk eigen logokoekje. Daarmee was er voor Mombasa dus geen restrictie met betrekking tot de afmeting van het logokoekje om op een bepaalde prijs uit te komen.

Mombasa serveert individueel verpakte koekjes waardoor wel rekening moest worden gehouden met de restricties van de inpakmachine.

Voor de vorm en het model koekje had Mombasa twee ideeën:

  1. Een koekje met het logo
  2. Een koekje met de mascotte, een neushoorn
Idee voor logokoekje van Mombasa

Als het mogelijk was dan wilde Mombasa graag 2 verschillende logokoekje, van elk idee 1.

Met deze ideeën/wensen hebben wij onze walstekenaar aan het werk gezet. Deze weet precies wat wel en wat niet mogelijk is en is een meester in het vertalen van de wensen naar een koekje.

Al snel bleek dat 2 verschillende koekjes, met het logo en de neushoorn, niet goed ging lukken. Dit omdat het koekje met de neushoorn een stuk groter zou moeten worden dan die met het logo. Daarnaast zou het koekje met de neushoorn meer vierkant worden en het koekje met het logo meer langwerpig, en dat gaat niet samen op de inpakmachine.

Onze walstekenaar maakte toch twee ontwerpen zodat Mombasa kon kiezen tussen het koekje met de neushoorn en het koekje met het logo. Uiteindelijk koos men voor het koekje met het logo.

Tekeningen voor logokoekje van Mombasa

Het resultaat

Na het akkoord voor de walstekening konden wij de walsmaker opdracht geven om de koekjeswals te maken. Zoals gebruikelijk duurde het enkele weken voordat wij de wals geleverd kregen en wij de eerste testkoekjes konden bakken. Gelukkig bleken de testkoekjes perfect te zijn zodat we de eerste bestelling konden aannemen.

Op 3 maart was het heugelijke moment dat we de eerste Mombasa koekjes leverden. Hopelijk de eerste levering van nog vele die volgen!

Logokoekjes van Mombasa

Ook interesse in een eigen logokoekje? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan: klik hier.

De koekjes van Mombasa eens bekijken en proeven? Breng Mombasa eens een bezoekje! Dit is de Facebook pagina van Mombasa: klik hier.

Lees 5537 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 maart 2016 10:15
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

2 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.