Sla het menu over en ga direct naar de inhoud

Actueel

03 februari

De verschillen tussen speculaas en speculoos

Geschreven door 

Er blijkt veel onduidelijkheid te bestaan over de verschillen tussen specuLAAS en specuLOOS. Regelmatig komen we zelfs mensen tegen die beweren dat speculaas en speculoos hetzelfde zijn. De verwarring die bestaat is best wel logisch te noemen en daarom vinden we het tijd om duidelijkheid te verschaffen!

Afkomst speculaas

Het woord speculaas is terug te voeren tot de laatste helft van de 19e eeuw. Hoe het precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk en voor dit artikel ook niet zo van belang. De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.

Speculaaskruiden

In een lang verleden importeerde Nederland verschillende specerijen uit haar kolonies. Speculaas is een koekdeeg met verschillende van deze specerijen, ook speculaaskruiden genoemd. Er bestaat geen vast recept voor de kruiden, elke bakker had en heeft zijn eigen geheime mengeling.

Speculaaskruiden bevatten doorgaans de volgende specerijen:

 • Kaneel
 • Nootmuskaat
 • Kruidnagel
 • Gemberpoeder
 • Kardemom
 • Witte peper

Daarnaast zijn variaties bekend met Anijs, Korianderzaad en/of Foelie. Extra luxe speculaas wordt verrijkt met Sukade, Amandelen en/of Sinaasappelschil.

Om de smaken van de kruiden goed in het deeg te krijgen moet het speculaasdeeg een nacht op koude temperatuur rusten.

Wat is dan het verschil met speculoos?

Men neemt aan dat speculoos vroeg in de 20e eeuw in de Belgische regio Verviers is ontstaan. In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).

Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Van de specerijen wordt als je geluk hebt soms wel de kaneel toegevoegd maar verder dus geen van de (dure) specerijen die voor speculaas worden gebruikt.

Kortom, speculooskoekjes waren een alternatief voor degene die geen geld hadden voor echte speculaas. Tot op de dag van vandaag heeft speculoos verder dan ook niets met speculaas te maken.

Hier is wel een kanttekening bij te maken. Namelijk dat men in de Franse taal het woord speculaas niet kent. In het Frans heet speculaas.....speculoos, wat natuurlijk voor heel wat onduidelijkheid zorgt!

Speculaas van Koekjes Royale

Bij Koekjes Royale bakken we alleen echte ambachtelijke speculaas. Met de dure specerijen en zelfs luxe afgewerkt met amandel.

Onze speculaaskoekjes werden tot voor kort alleen in het najaar gebakken, rond de sinterklaasperiode. Op veler verzoek bakken we echter sinds februari 2016 dagelijks onze heerlijke speculaaskoekjes.

Lees 32613 keer
Beoordeel dit item
(38 stemmen)

4 reacties

 • Reactielink Marten Dek
  Marten Dek
  maandag, 23 november 2020 10:27

  Ik heb nog nooit van speculoos gehoord.
  Zou het best eens willen proeven.
  Is dat wel te koop in Nederland.????
  Met vr. gr.
  Marten Dek.

 • Reactielink Isabel
  Isabel
  woensdag, 18 november 2020 08:52

  De oorsprong van het woord mag dan uitgelegd zijn. Toch lijkt het mij vreemd dat in een Franstalige regio (Verviers) een onderscheid in de Nederlandse taal zou gemaakt zijn met 'loos' als 'vrij van kruiden'. Dit lijkt mij wat ver gegrepen.

  Feit is wel dat wij in Vlaanderen de term speculoos ruim gebruiken. Heeft het gebruik van minder / geen kruiden in het verleden daarmee te maken? Misschien? Of heeft het veeleer met taalklanken en regionale variaties te maken?
  Op vandaag lijken mij dit in Vlaanderen synoniemen voor hetzelfde koekje

 • Reactielink wilma mouthaans
  wilma mouthaans
  donderdag, 22 december 2016 01:53

  Wij wonen in Canada en hier kun je speculaas en speculoos kopen. Ook is er iemand op het idee gekomen om speculoos icecream te maken.

 • Reactielink Lia
  Lia
  zondag, 04 december 2016 15:37

  Ik heb geprobeerd dit aan mijn Engelse familie uit te leggen.
  Dus verhaal door 'google translate'' gehaald met hier en daar verbeteringen ander sappen ze helemaal niet meer.
  Helaas had ik in hun surprise pakket speculoos gedaan!
  Nou ja, volgend jaar beter!

  ---

  Hoi Lia,

  Leuk dat je iets aan deze uitleg hebt gehad en dat je mee helpt om de Nederlandse speculaas ook over de grenzen bekend te maken!

  Nu jouw familie dit jaar eens speculoos heeft geproefd is het inderdaad een goed idee om ze volgend jaar eens echt goed te verwennen met ambachtelijke speculaas.

  Misschien is het een idee om volgend jaar 2 doosjes (onze minimum afname) van onze speculaaskoekjes te bestellen? Dat kan via de bestelpagina op onze website.

  In elk geval bedankt voor je reactie en alvast fijne feestdagen gewenst!

  Mvg Mark

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.