Sla het menu over en ga direct naar de inhoud

Actueel

03 februari

De verschillen tussen speculaas en speculoos

Geschreven door 

Er blijkt veel onduidelijkheid te bestaan over de verschillen tussen specuLAAS en specuLOOS. Regelmatig komen we zelfs mensen tegen die beweren dat speculaas en speculoos hetzelfde zijn. De verwarring die bestaat is best wel logisch te noemen en daarom vinden we het tijd om duidelijkheid te verschaffen!

Afkomst speculaas

Het woord speculaas is terug te voeren tot de laatste helft van de 19e eeuw. Hoe het precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk en voor dit artikel ook niet zo van belang. De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.

Speculaaskruiden

In een lang verleden importeerde Nederland verschillende specerijen uit haar kolonies. Speculaas is een koekdeeg met verschillende van deze specerijen, ook speculaaskruiden genoemd. Er bestaat geen vast recept voor de kruiden, elke bakker had en heeft zijn eigen geheime mengeling.

Speculaaskruiden bevatten doorgaans de volgende specerijen:

  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagel
  • Gemberpoeder
  • Kardemom
  • Witte peper

Daarnaast zijn variaties bekend met Anijs, Korianderzaad en/of Foelie. Extra luxe speculaas wordt verrijkt met Sukade, Amandelen en/of Sinaasappelschil.

Om de smaken van de kruiden goed in het deeg te krijgen moet het speculaasdeeg een nacht op koude temperatuur rusten.

Wat is dan het verschil met speculoos?

Men neemt aan dat speculoos vroeg in de 20e eeuw in de Belgische regio Verviers is ontstaan. In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).

Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Van de specerijen wordt als je geluk hebt soms wel de kaneel toegevoegd maar verder dus geen van de (dure) specerijen die voor speculaas worden gebruikt.

Kortom, speculooskoekjes waren een alternatief voor degene die geen geld hadden voor echte speculaas. Tot op de dag van vandaag heeft speculoos verder dan ook niets met speculaas te maken.

Hier is wel een kanttekening bij te maken. Namelijk dat men in de Franse taal het woord speculaas niet kent. In het Frans heet speculaas.....speculoos, wat natuurlijk voor heel wat onduidelijkheid zorgt!

Speculaas van Koekjes Royale

Bij Koekjes Royale bakken we alleen echte ambachtelijke speculaas. Met de dure specerijen en zelfs luxe afgewerkt met amandel.

Onze speculaaskoekjes werden tot voor kort alleen in het najaar gebakken, rond de sinterklaasperiode. Op veler verzoek bakken we echter sinds februari 2016 dagelijks onze heerlijke speculaaskoekjes.

Lees 47343 keer
Beoordeel dit item
(43 stemmen)

4 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.